7 apr

Kända svenska hårdrocksband

När det handlar om hårdrock genom tiderna har faktiskt lilla Sverige varit med och satt många artister och band på den internationella musikkartan. Här handlar det då om riktigt stora succéer som har fått mycket bra kritik och som har älskats över hela världen. Naturligtvis gäller inte bara detta hårdrocksmusiken, utan inom popmusik och andra stilar har även där Sverige varit långt framme många gånger och rosat världsmarknaden med storhits på amerikanska Billboard-listan. Nu är det inte riktigt lika lätt för ett hårdrocksband att hamna på Billboard-listan som när det gäller olika andra genrer inom musik, men denna musik har hörts i alla fall och spelas fortfarande stolt i många hem.

Om det ska gås tillbaka i tiden kan det gällande svensk hårdrock börja vid den tid då Yngwie Malmsteen var en av de ledande artisterna. Denna fantastiska gitarrist var länge en av de som verkligen ansågs som bäst i världen. Under ungefär samma tid kom även grupper som Talisman och Europe, som till och med fick spela en av sina mest kända låtar när det var dags för nedräkningen mot det nya millennieskiftet. Hur som helst är dessa naturligtvis inte de enda som finns på denna stora lista av hårdrocksband som har producerats och skapats i Sverige.

In FlamesOm det gås några steg framåt i tiden kommer det att finnas många storheter inom hårdrockens värld som kommer från just Sverige. Som några exempel på detta kan man nämna The Hellacopters, Entombed, In Flames och Candlemass. Bara detta borde räcka för att förstå vidden av hur populär denna genre av musik är och har varit i Sverige. Alla dessa succéer kommer naturligtvis att skapa ett större intresse för denna musik och leda till att fler bra hårdrocksband kommer att bildas i Sverige. Ibland kan det dock ta lite tid, då alla musikstilar har sina uppgångar och dalar.